Кадър бТВДесетки родители на бъдещи първокласници сигнализират, че децата им не са

...
Кадър бТВДесетки родители на бъдещи първокласници сигнализират, че децата им не са
Коментари Харесай

Майка на първокласник ридае в ефир: Не приеха детето ми по лично усмотрение

Кадър бТВ

Десетки родители на бъдещи първокласници сигнализират, че децата им не са признати в учебното заведение в региона на местоживеене, макар че дават отговор на критерия " уседналост ". В столичното 139 ОУ „ Захарий Круша ” дете не е класирано по преценка на шефа, макар че има написани правила.

В ефира на БТВ майката Венета Недкова описа, че е била извикана дружно със сина си Слави ден преди родителската среща. На детето е даден лист хартия, на който е трябвало да рисува, написа вести.бг.

След към 15 минути майката е извикана и ѝ е било обявено, че синът ѝ не е желал да рисува и е излязъл от стаята. „ Той ми описа, че е желал да нарисува фамилията. Когато почнал очите на първата фигура, станала дупка от флумастера. Поискал е нов лист, с цел да направи по-хубава рисунка. Било му е отказано и по думите на сина ми е изведен в коридора „ на чист въздух ”, описа Венета Недкова.

Половин час по-късно тя получава позвъняване от директорката, която ѝ споделя, че детето не е квалифицирано за първи клас. Предложено ѝ е да го върне в детската градина или да кандидатства в друго учебно заведение. По думите на майката не ѝ е препоръчан ресурсен преподавател. „ Обясних на директорката, че сме обсъждали разновидността с учителите и директорката в детската градина дали той да остане там. Всички бяха единомислещи, че е по-добре за него да е измежду връстниците си и даже първоначално да изпитва компликации, ще свикне с ситуацията. Директорката ми сподели: „ Естествено, че по този начин ще ви кажат, те са желали да се отърват ”, описа още майката на Слави.

Директорката на 139-о учебно заведение Румяна Дончева сега е в отпуск. По телефона тя изясни, че е имало диалог с учебен психолог и на майката е препоръчана помощ от ресурсен преподавател. „ При всички случаи съм поискала да оказа помощ на детето. Никога не е ставало дума, че той ще си търси друго учебно заведение. Тъй като другото ѝ дете напусна 139-о учебно заведение, просто я попитах дали желае децата ѝ да учат дружно в другото образователно заведение ”, изясни Румяна Дончева.

Премахването на детето от листата с признати първокласници тя изясни първо с неналичието на документи, които майката е трябвало да донесе, а по-късно и с техническа неточност на личния състав. Категорично отхвърли да е направила това по персонално убеждение.

От Регионалното ръководство по обучение са се самосезирали за казуса. Започнала е инспекция на приема на възпитаници в първи клас в 139 ОУ „ Захарий Круша ”, а откакто тя завърши, заинтригуваните лица ще бъдат осведомени за резултатите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР